söndag 29 april 2012

Spola, spolat, spolade


Idag har jag varit i vävstolen, först vävt och nu spolar jag. Jag tycker inte att spola är det roligaste man kan göra, därför brukar jag göra det framför TVn tittandes på någon film. Jag har dock svårt att bestämma mig för vad jag ska titta på, men det brukar bli något lättsamt.

Dags att återgå till spolandet, jag ska spola några hekton garn, det kommer att ta sin lilla tid. Men sen kommer det roliga igen att väva.

lördag 28 april 2012

Lampas eller varför jag gillar kuvikas


Jag jobbar med ett mönster som ska vävas och jag vill ha ett ganska skarpt mönster utan en massa extra bindepunkter. Det är inte det lättaste, just nu har jag hamnat i lampas och kuvikas träsket.

Jag gillar kuvikas, det är en bindning som det går att göra så mycket med. Men lampas är också kul. Ni bindningslära nördar där utan sitter säkert och tänker att kuvikas i ordets rätta bemärkelse är en lampas och visst är det så. Här använder jag ordet lampas om en bindning som i vissa partier bildar dubbelväv.

Jag ska sitta och leka med Weavepoint ett tag till och se om jag kommer på något revolutionerande.

Liljeträdet vävde jag på väfskolan och är i plockad diasper, kul bindning där mönster är sammanvävt och botten är dubbelväv.

fredag 27 april 2012

En fluga gör ingen sommar

Igår kväll var det nålfiltning som stod på "Visa mig" programmet. För att lära oss så gav ledaren förslaget att filta en insekt. Min blev en fluga, en sommarfluga.

Sofie som var ledare visade upp så finna dockor som hon hade gjort och visade hur man kunde göra fina ögon.

Jag tror att jag ska tova på några till ben och kanske en snabel, men i väntan på det får den bo bland blomkrukorna. Men visst ser den lite rädd ut?! Den kanske tror att jag ska komma med flugsmällan.

torsdag 26 april 2012

Hemma hos...


... mig. Om ni vill se och läsa om hur det är hemma i mitt vävrum så kan man läsa om det i dagens ÖP. Självklart finns det även att läsa på internet.

onsdag 25 april 2012

Som meditation


Jag fortsätter med flamskvävningen, det växer långsamt framåt, kanske för att jag inte har så mycket tid utan det blir bara en kort stund då och då. Men när jag sätter mig dom minuterna så är det som meditation, jag tror att jag kommer att fastna helt.

Jag funderar också mycket på vad jag vill väva när blomman är klar. Det blir ingen soffa i alla fall.

tisdag 24 april 2012

Rutorna växer


Jag håller på med papper, inte på ett pyssligt sätt utan på ett Skatteverkssätt. Broderiet har växt lite under lunch, det var så skönt att sätta sig på biblioteket, brodera och lyssna på musik. Tror jag ska broder någon ruta innan jag går och lägger mig.

Jag älskar materialförpackningar


Det finns nästan inget som jag tycker bättre om än att köpa materialförpackningar när jag är på resandefot. Det är den ultimata souveniren för mig.

Vid besöket på Svaneholm hittade jag en så söt nåldyna i tvistsöm. Mönstret är hämtat från en rölakansväv som finns på slottet. Jag har aldrig tidigare provat att brodera tvistsöm men det ska vara vanligt i Skåne och därför kul att prova.

Nu har jag kommit en bit och det är kul, lite som korsstygn men man gör klart stygnen på engång och stygnen håller sig inte inom rutan som korsstygn gör. 

söndag 22 april 2012

Flamsigt värre

Idag var sista dagen i Ystad och min dag innehåll flamskvävning. Ledare var Rebecka Winther, det är alltid kul att möta vävare i sin egen ålder och särskilt någon som är så duktig som hon är.


När vi kom så fick vi en varpad ram, mönster och garn. Jag fick senare frågan om garnet var av bra kvalité, och det får jag nog säga att det var, det var trots allt Wåhlstedts garn.



Flamsk är inte en snabb teknik men några centimeter hann jag, och prova på bland annat tandning.


Efter denna kursen får jag säga att jag gillar flamsk, det var jätte kul och jag vill prova mera. Men jag har en lång bit kvar till Hanna på Lilla Rödde.

fredag 20 april 2012

Ystad, here I come

Nu har jag landat och haft en kul och innehållsrik dag i Ystad med omnejd.


Vid incheckningen på årsmötet så fick vi dessa fina ripsvävda Skåneflaggor med prästkragar, Skånes landskapsblomma.


Sedan var det dags för bussutflykt för mig, första stoppet Lilla Rödde. Det är ett bevarat hem efter två systrar som vävde den mest fantastiska flamskvävnaderna man kan tänka sig.


Det är många timmars jobb mellan dom väggarna. Och så fantastiskt fint, tänk om man hade det tålamodet så man orkade väva flamsk till en soffa, 12 stolar, en karmstol och en pall.


Det här är en av sofforna, det var två systar så det finns två uppsättningar.


Därefter ett besök på Svaneholmsslott, jag har insett att det krylla av slott och herresäten i Skåne.


 På Svaneholm fick vi inte mindre än 7 sorters kakor och vetebröd, mums.


 Svaneholm har just nu en textilutställning, med en av mina älskade tekniker, munkabälte.


Som sanna vävare så blev det lite vävanalys också.


Nu är jag rätt mör efter att ha stigit upp vid 5 för att hinna med flyget, men än är dagen inte slut. Här ska ätas äggakaka och fläsk, för första gången för mig, det är säkert jätte gott.


Just det, gullvivorna blommar här.




torsdag 19 april 2012

Snart flyger jag


Nu är det dags igen för Riksårmöte för "Riksföreningen för Handvävning". Ifjol var det i Nybro och jag besökte Öland för första gången, den här gången är det i Ystad. Jag har varit i Ystad en gång tidigare, våren 2005 var jag dit över en dag och tittade på en utställning.

Jag ser fram emot helgen, jag ska på en utflykt, gå på föredrag om "Damast i skåne" och prova på flamskvävning.

onsdag 18 april 2012

Som björklöv


Jag har börjat på min resestickning, den är fin och mönstret är lätt att memorera. Därför passar det perfekt till flygning och bussresor. Färgen syns inte så bra på bilden den är mycket mer grön i verkligheten. Garnet kanske ni känner igen, jag fick det i ett Hemlispaket hösten 2010, sedan har det legat till sig. Ett tag så skulle det bli vantar, men en sjal kändes helt rätt.


måndag 16 april 2012

Nu kommer nopporna


Nu har jag kommit till nopporna på sommarsjalen, jag tycker om att sticka noppor.

Då kan man ju undra varför jag vill börja på en ny sjal, jo jag vill ha en resestickning i helgen då jag ska till ystad. Oddsen för att jag skulle lyckas med att sticka rätt i en buss eller flyg känns minimal. Därför så kommer det att läggas upp en resesjal, en sjal som inte kräver så mycket. Garnet kommer ifrån ett byte för bra längesedan, det har legat till sig ett tag.

söndag 15 april 2012

Sommarsjal

Det går långsamt framåt med sjalen, jag stickar mest på lunchen och när jag tittar på TV, vilket inte är så ofta just nu. Spetskanten är klar och jag har börjat med mittpartiet. Den är kul att sticka och jag gillar att varje varv blir lite kortare, det känns som det går fortare då. Det ska bli spännande att se hur den ser ut när jag kommit en bit längre så man verkligen kan se mönstret.

lördag 14 april 2012

Att följa ett band


Jag väver just nu våd två av Vemdalsväven, för att våderna ska bli lika lät jag ett band följa med när jag vävde våd ett. På bandet märkte jag ut hur stora rutorna var och i vilken färg. Nu när jag väver våd två så är det att följa bandet och se till att ränderna blir lika breda. Det är inte lika lätt som våd ett, än har det dock inte varit några större problem. På originalet misstämmer ränderna med cirka 5mm.

fredag 13 april 2012

I spänn


Här ligger nu min swallowtail i spänn. Jag ska plocka bort nålarna ikväll, får se då om den drar ihop sig mycket eller inte. Den är inte så stor men den kommer nog att bli bra som "halsduk" i nästa vinter. Eller om man nu får tro SMHI nästa vecka, jag hoppas dock att dom har fel, det är ju då som jag ska åka till Ystad för Riksföreningen för Handvävnings årsmöte.

Jag använde Kampes 1-tr ullgarn som jag färgat själv, det gick åt 52 gram. Stickor 3,25 mm.

torsdag 12 april 2012

Sköna stolar


Dom har möblerat om på mitt favorit lunchtillhåll, biblioteket. Nu står det två otroligt sköna fåtöljer vid arkelogihyllan. Inte nog med det finns det ett bord där också. Det är så skönt att sitta där och sticka på luncherna. Jag sitter och försöker läsa på ryggarna, det verkar finnas en del intressanta böcker. Om jag orkar någon lunch så ska jag ta dom tre stegen till hyllorna och kanske låna med mig en bok hem.

Jag har helt fastnat i spetsstickningsträsket, nu är jag på börjat en sjal i traditionell estniskspetsstickning. Jag kom dock bara 4 varv innan jag repade upp allt, nu har jag börjat om. 

Tre andra inlägg om mina bibliotektsstickningar, "Jag trodde inte jag var så långsam", "Att städa är av ondo" och "Det är lungt på Jemtlandica avdelningen".

onsdag 11 april 2012

En oformlig trasa


Nu har jag stickat klart swallowtailen, nu ska den bara blockas så att det blir lite form på den. Jag gillar att blocka, det är först då som man på riktig ser hur det blir. Jag ska ta och lägga den i blöt medan jag dammsuger sedan är det dags. Jippih!

tisdag 10 april 2012

Sista diagrammet


Nu är det bara sista spetsavslutningen kvar på swallowtailen, den har verkligen varit rolig att sticka. Som vanligt så ser jag väldigt mycket fram emot att blocka den, det är då som man får se på riktigt hur den ser ut. Vi får se om jag hinner sticka klart på lunchen eller om det blir ikväll.

måndag 9 april 2012

Redo att skickas


Just nu hoppas jag att ett samarbete blir av. Jag ska börja med att skicka garnprover och olika tankar på bindningar, så får vi se om det gillas. Det skulle vara kul att utveckla något från början och i samarbete med någon som har en helt annan utgångspunkt än man själv har.

söndag 8 april 2012

Nu börjar det roliga


Jag har nu kommit till bården på swallowtailen. Den innehåller en nuppor och det älskar jag att sticka, så nu är det riktigt roligt. Det är kul att se hur färgerna hamnar, det blir aldrig som man har tänkt sig.

lördag 7 april 2012

Glad Påsk

 

Glad Påsk!

alla ni underbara läsare


Påskkärringen har min mamma gjort i första klass i början på 60-talet.

Det är gjord på en stomme av papp. Mamma har berättat att den rutiga kjolen är gjord av en kjol som hon hade växt ur, därför var det färdig fållat. Hucklet kom från tyg som hon och hennes syster fått från en tant i byn för att kunna sy dockkläder.

Jag har alltid tyckt att den har varit fin därför får det bli min påskhälsning till er.

fredag 6 april 2012

Svalstjärtssjal


Så var påsken här på riktigt. Igår hade jag laddat upp inför alla påskkärringar som skulle komma, och till min stora förvåning, eller inte, kom inte en enda. Varför har den traditionen försvunnit?

Jag har i alla fall påbörjat en påsksjal det är en Swallowtail, jag har tittat på den länge, den ser så fin ut och jag hade ett garn hemma som skulle passa. Så nu är jag igång. Det ska bli kul hur det kommer att se ut med färgerna.

Garnet är ett entrådigt svenskullgarn 100gr = 600 meter, som jag har färgat själv.
Stickor: nr 3, knitpro

torsdag 5 april 2012

När jag var ung och ambitiös


Till hösten är det tio år sedan jag började på Sätergläntan där jag gick år två på "Folklig vävning". Det var inte helt självskrivet att jag skulle få gå direkt in i år två utan det blev lite diskussion, det slutade med att jag fick en väv uppgift som skulle skickas in och godkännas innan jag fick börja.

Uppgiften var att väva munkabälte, sju prover skulle vävas och en större väv.

Innan detta hade jag aldrig vävt provvävar på det sättet och definitivt inte monterat några. Jag kommer ihåg att det fick jag höra för proverna skulle egentligen ha varit monterade på A4 papper.

Nu nästa tio år senare är det kul att se dom igen, det har hänt ganska mycket i min vävning sedan dess.

Munkabälte är en teknik som jag har återkommit till under åren på olika sätt, det är en teknik som jag tycker om.

Klicka på bindemönstret för större bild

onsdag 4 april 2012

Dags igen


...för städning, ibland lyckas jag få till mitt arbetsrum så stökigt att jag nästan inte vill vara där. Nu är det städat och det känns så skönt. Nu är jag sugen att vara där igen. När jag städade så städade jag också fram några ledsna pelargoner, ska se om jag kan få liv i dom, vi får se hur det går.

När jag ser bilden så ser det ganska stökigt ut, men i detta kaos som finns kvar är det ordning och jag vet var jag har allt. Det kommer nog att bli en större utrensning i sommar, det är lätt att det sparas ett nystan eller en halv rulle garn, det är sånt som någon kan tycka att vara kul att hitta på second hand.

måndag 2 april 2012

Ibland är det kul att stå i kö


Idag efter jobbet begav jag mig till Sydilla som firade 1 år i Östersund för att sy en vårmössa. Nu blev det så att jag inte hann sy, men tyg och mönster fick jag med mig hem. Jag tror inte att dom hade förväntat sig den folkstorm som det blev, men det blev lite prat i kön om olika tyger om vad man tänkte sy.

Nu är det bara att ladda symaskinen med tråd för det verkar inte bättre än att man kommer att behöva mössa ett bra tag till.