torsdag 27 februari 2014

Prickar på rad


I mattan jag väver nu ska det vara "prickar" i olika färger och dom "tussarna" har jag som rosetter knutna på vävstolen. Det är också härligt med färg, ibland är jag väldigt sugen på att måla vävstolen i någon glad färg, det här är en light variant av det.

Och så får jag byta färg med jämna mellanrum, det är härligt.

tisdag 25 februari 2014

Utomjordingarna anfaller


Det är otroligt vad många UFOn jag har liggande, ibland känns det som att dom tar över i arbetsrummet. Men ibland är det bra att ha någon man kan ta fram när man bara vill sticka något varv, något att ha framför TVn. Igår var det en gammal stickning som fick komma fram, det ska när/om den blir klar föreställa moderna rättviksvantar, jag är fortfarande på kragen men vi får se om andan faller på i framtiden så kanske dom blir klara.

Igår var annars den första dagen på några veckor som jag inte sitter i vävstolen en enda sekund, på ett sätt var det ganska skönt med en paus. Det gör att jag är desto mer sugen att sitta där idag.

söndag 23 februari 2014

Kokoskrabbor och frans


Jag har tagit helg, den blir inte lång men så är det ibland. Jag har vävt eller rättare sagt varit i en vävstol hela helgen och när jag inte varit det har jag umgåtts med min make.


Det går bra med plädarna, nu är jag äntligen igång med vävningen och första fransraden är klar. Bara att gör fransen tar cirka 30 minuter, men snyggt blir det. 


Nu kanske ni undrar över Kokoskrabborna, "har hon skaffat en Kokoskrabba som husdjur, är inte dom stora med kraftiga klor?". Jo, en Kokoskrabba kan vara en meter bred och väga fyra kilo, dom heter Kokoskrabba för att dom älskar kokos och kan ta sig in i en kokosnöt. Men nej jag har inte skaffat mig en som husdjur, utan Netflix och där kan man titta på BBCs naturdokumentärer, bland annat "Söderhavet".


Nu ser jag fram emot att äta paj till middag och ligga i soffan och bara ta det lugnt och titta på naturfilm, ett underbart slut på helgen.  

torsdag 20 februari 2014

Skapat, Jämtland / Härjedalen


165 kreativa yrkesverksamma inom slöjd, konst och konsthantverk hittar du i Skapat, Jämtland Härjedalen. Förutom det hittar du också personporträtt och massa fina bilder.


Och visst hittar du till mig också. Förutom text finns jag med på en bild, eller det är prover som jag har skapat, garnprover och vävprover till ett större projekt. Jag gillar att göra garnkartor och dom brukar vara populära att få.

Vill du ha ett eget exemplar, självklart, varför frågar jag?! Då är det bara att ta sig till Designcentrum, Prästgatan 9, Östersund eller Länskulturen, Krondikesvägen 93, Östersund (hör av dig innan så någon säkert finns där 063-14 67 07, Göran Postuma). Eller läs här direkt på nätet.

onsdag 19 februari 2014

En, två, tre, fyra, en, två, tre, fyra...


Idag har jag börjat med solvningen av plädarna, tänk vad mycket längre tid det tar att komma igång när man inte "kan" vävstolen. Det är snören som är knutna på ett annat sätt, ja dom är knutna, jag har bara tex-snören i min. Men när allt var som jag ville är det ingen skillnad mot min egen vävstol så arbetet flöt på bra.

Sen är jag inte van att jobba med andra där, andra som man kan prata med. Jag fick anstränga mig för att inte så vid en annan vävstol och prata roligheter. Det är nog effekten av att gå från mitt vävrum på tio kvadratmeter till en vävstuga med jag tror dom var fler än tio väverskor idag. Så det blev att vara duktig och sitta med mina hörlurar och solva så jag blir klar någon gång. Bilden tog jag när jag var ensam kvar och alla hade gått hem, dom kom också två timmar före mig.

måndag 17 februari 2014

En dragen dag


Idag har jag varit i vävstugan där jag har lånat en vävstol för att väva plädar. Där har Lilian och Ebba hjälpt mig att förskeda och dra på varpen som jag varpade igår. Dom träffas måndagar och onsdagar, så på onsdag ska jag dit och solva, skeda och förhoppningsvis göra framknytningen.

söndag 16 februari 2014

Varpning och bröllop


Det är inte alla dagar som jag både varpar och går på bröllop, idag var en sån dag. Jag har varpat av garnet som jag bobinade för några dagar sedan, det ska bli plädar när allt är klart. Det fick bli tre varpar för att det är en så bred varp och det fick inte plats mer på varpan. Så jag hann varpa en tredje del och titta på herrarnas stafett. Det gick bättre för herrarna i stafetten än för mig i varpningen, frustration, hur många knutar kan det vara på ett garn och om det är något jag inte vill ha i en pläd varp är knutar. Dom ska skickas på beredning och då är knutar ett stort "no no", när det kom en knut på garnet är det bara att backa till en vändpinne för att skarva där, inte det roligaste när man har en lång varp.

Sen var det dags att göra sig fin för att ta sig till rådhuset för att bevittna min lillasysters vigsel och middag efter det. Dom var så fina och det var en fin ceremoni och trevlig middag efteråt.

Så hem för att varpa dom sista två tredjedelarna. En minst sagt innehållsrik dag.

lördag 15 februari 2014

Prioriteringar


Livet består av prioriteringar, något som blev väldigt tydlig igår morse. Jag kunde välja, 20 minuter i vävstolen eller sminka sig och hinna gå till bussen. Jag valde att sitta i vävstolen i 20 minuter och springa till bussen. Jag hann väva några centimeter och så fick jag en härlig känsla i kroppen, en känsla som sedan satt i nästan hela dagen. En känsla som inget smink i världen kan ge mig, i alla fall inte igår. En annan dag kanske jag prioriterar annorlunda.

torsdag 13 februari 2014

Jättetrådrullar


Jag gillar bobiner, både för att dom är praktiska när man har garn på härva, men också för att jag gillar formen. Det är så härligt att ta i en fylld bobin, man känner sig liten eller som en av askungensmöss som syr på julafton.

Garnet som jag har bobbinat idag ska bli plädar och om det går som planerat kommer jag att varpa i helgen.

onsdag 12 februari 2014

"Men du är ju aldrig nöjd!"


Nej, jag är sällan nöjd med det jag gör, jag ser nästan alltid något som jag kan göra bättre. Igår blev följden att jag började om med mattan, först tänkte jag repa upp, men varpen räcker för en ny start så då kan jag repa upp när jag har klippt ner.

Nu är jag i alla fall nöjd och med det kom också glädjen i vävandet tillbaka. Om jag inte hade börjat om hade jag stirrat mig blind på dom första 15 centimeterna. Nu längtar jag tillbaka till vävstolen!

tisdag 11 februari 2014

Solmogna gyllenefält


Färgen jag väver in i mattan nu känns som sommar, det är sol på mogna kornfält, hässjor med hö med juli. Det gröna börjar också komma in och kommer att växa och bli större, men nu än är det i sin linda.

Idag har jämtlandsdrällarna påbörjat sin färd över pölen och jag hoppas att det finns hos mottagaren på fredag eller i början av nästa vecka.

måndag 10 februari 2014

OS stickning


Nu har jag precis sett på herrarnas puckelpist, jag är ledsen men jag tänker mest på deras knän, usch vad ont det ser ut att göra. Men jag har stickat också, det är Bromma Stjärnhimmel som sakta men säkert växer. Jag har gjort första minskningsvarvet till det som ska bli midjan, det är en av sakerna som jag fastnade för med mönstret att den var lite figurformad.

lördag 8 februari 2014

Utan blod och tårar, men svett


Nu är det färdigt för vävning, och framknytningen tog nästan lika lång tid som solvning och skedning tillsammans. Det är som det ska vara men en linnmattvarp, det måste bli bra mer än bra och det får ta tid.

Imorgon blir det förvävning och sen börjar jag väva på mattan, mönstret har jag skrivit ut idag så det är bara att börja.

torsdag 6 februari 2014

Pådragit, solvat och skedat


Nu är varpen pådragen. Ibland är det härligt med få trådar, det går fort att både solva och skeda.

Nu får jag inviga min nya sked som jag har specialbeställt som är extra kraftig. Den är också extra tung så tillslaget ska gå extra lätt. Det ska bli spännande att få testa om den är så bra som försäljaren säger.

onsdag 5 februari 2014

Redo för morgondagen


Ikväll har jag förberett vävstolen för imorgon, nu är den redo för pådragning av kormattan till Aspås kyrka. Jag har jobbat med kormattan sedan i höstas och det känns härligt att få börja med den stora väven.

Jag ska dra på själv, som jag brukar. Men eftersom det är en så kraftig varp, linnemattvarp 8/5, så använder jag inte vikter. Utan jag har varpen slak, drar på ett varv. Sedan ställer jag mig vid bröstbommen och tar ungefär 10 centimeter varp och drar kraftigt. Så fortsätter jag till varpen är slut. Det funkar väldigt bra, men det tar lite tid.

Första stjärnan på himlen


Jag har förälskat mig i en tröja i boken "Maskor och Medeltid", det är Bromma Stjärnhimmel. I boken är den stickad i två nyanser av orange, men jag är inte så mycket för orange, så jag stickar i blått istället.

Och jag har stickat en provbit, det brukar jag inte, men jag inser hur lång tid det kommer att ta för mig att sticka och vill inte upptäcka att tröjan blir för liten eller för stor. Nu har jag börjat sticka resåren på tröjan, men det blir inte långa stunder av stickande, inte just nu.

Målbilden är en riktigt snygg tröja att ha till jeans när hösten kommer.

tisdag 4 februari 2014

Bara effsingarna kvar


Nu är dom sista 15 centimeterna vävda av jämtlandsdrällen och jag firade med att dricka en kopp te. Jag hade tänkt att köpa en semla men det är ju bara tisdag och inte är det fettisdag heller. Jag får fira i helgen med en ny väv, för imorgon ska det varpas.

Visst är det trådar som ska fästas och lite annat smått och gott innan drällen är färdig att skickas. 

Jag ska skriva om annat än väv här på bloggen också, mitt nya stickprojekt och en ny stickapp, en ny bok och kanske ett vävtips också.


Gla' hål och frustration


Jag har gla' hål i vävstolen, jippih! Nu är det bara 15 centimeter kvar och det är nu som det inte funkar som jag vill. Det är alltså inte varpen som inte funkar, det är jag. Nu har jag tagit en paus med middag och snart är jag tillbaka i vävstolen för att väva dom där sista centimeterna.

Ibland är det det bästa, att gå ifrån och komma tillbaka utan frustrationen som sitter fast i kroppen.

måndag 3 februari 2014

Idag är det lila som gäller


Lila är verkligen en omöjlig färg att fota, för det ser inte ut som på bilden. Jag har gjort halva mängden jag behöver till första biten, resten får bli en annan dag. Att göra garndockorna är perfekt för att sitta och titta på film, det känns som tiden går fortare då.

Provbiten jag stickade är klar och nu är det dags att lägga upp för tröjan.

söndag 2 februari 2014

Just nu är det blått


Jag gillar blått, men just idag har det nästan blivit löjligt. Jag har gjort garndockor till det blå partiet till mattan och nu provstickar jag på en ny tröja, i blått.

Och blå blir jag också när jag läser att Philip Seymour Hoffman har avlidit i en misstänkt heroinöverdos.

Till råga på att är det måndag imorgon!